Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2007 11:30 - Мисли на Оскар Уайлд за жените
Автор: juliannikolov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 30670 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 27.06.2007 13:19


Жените са картини. Мъжете са загадки. Ако искаш да узнаеш какво наистина мисли една жена - което между другото, винаги е много опасно, гледай я, а не я слушай.

*

Идеалният мъж трябва да говори с нас като с богини и да се отнася с нас като с деца. Той трябва да се противопоставя на всичките ни сериозни искания и да задоволява всеки наш каприз.Трябва да ни насърчава към волности и да не позволява да се отдаваме на никакво призвание. Винаги трябва да казва много повече от това, което мисли и да мисли много повече от това, което казва.

*

Как може да се очаква една жена да бъде щастлива с мъж, който държи да се отнася с нея като с напълно разумно същество.

*

Когато мъжът прави всичко, което очаква от него жената, тя не го уважава.

*

Винаги трябва да правиш това, което жените не очакват,  и да говориш онова, което не разбират. Само така може да се живее в съгласие.

*

Жената никога не може да бъде обезоръжена с комплименти, мъжът винаги.

*

Жените ни вдъхновяват за велики дела, но винаги ни пречат да ги осъществим.

*

Ние жените винаги сме били красиво отрицание на самото съществувание на разума. Съзрели сме неговата опасност от самото начало.

*

Покварена жена - този тип жена, която никога не може да омръзне на мъжа.

*

Силата на жените идва от това, че психологията не може да ги обясни.

*

Жените са очарователно изкуствени, но нямат никакъв усет за изкуството.

*

Женствеността е качеството, което най-много ценя у жените.

*

Колко обичат жените да си играят с опасни неща! Това е едно от качествата им, което най-много харесвам.

*

Боя се, че жените ценят жестокостта, явната жестокост повече от всичко друго. Те имат изумително примитивни инстинкти.

*

Жената е готова да флиртува с когото и да било, стига да има кой да я наблюдава.


*

Между мъж и жена не е възможно приятелство. Има страст, ненавист, обожание, любов, но не и приятелство.


Тагове:   мисли,   Оскар,


Гласувай:
1



1. karavelov - Колко само е прав Оскар Уайлд!:)
28.06.2007 14:02
Колко само е прав Оскар Уайлд!:)
цитирай
2. injnina - "Мисли на Оскар Уайлд за жените"
28.06.2007 22:51
спрямо мъжете!
Поздрави!
цитирай
3. felixkotkov - Дрънци прав
03.07.2007 12:06
Извинявай, но Оскар е много опасно копеле. Знам го, защото го обожавам. Чела съм и трите му тома, преведени на български, и доста от нещата в оригинал.
Между другото на глупака, на когото му е хрумнала тъпата мисъл да извади афоризми и да ги прасне в книга бих му казала че много се е объркал.
Оскар Уайлд и всички тези мисли нищо не значат извън контекста на конкретната творба. Гениалните му есета са по-скоро феминистки отколкото мачовкси, каквито изглеждат раздробени на части.
Идеалният мъж например бъка от мъдри мисли, но крайният извод е, че жената всъщност управлява мъжа, и че идеален мъж не съществува.
Също така, че жените далеч не са примитивни на фона на мъжете, които вяярват абсолютно безпрекословно на всяка тяхна дума и се оставят да бъдат манипулирани.
Познавах един човек - единствения в когото съм била истиснки влюбена. Той сляпо си беше въобразил, че е Дориян Грей. И наистина беше безсрамно красив и образован. Но да следваш идеите на Оскар е опасно. И този човек и досега бере горчивите плодове на глупавото уповаване на принципите на този писател.
Истината е, че почти всички идеи на Оскар са жестоко иронизирани от самия него в контекста. Затова го обичам - този тъжен тъжен човек, който разказва приказките на душата ми....
цитирай
4. juliannikolov - За някои неща няма абсолютни истини
03.07.2007 12:28
Това особено важи за отношенията между половете.
И аз съм изчел всичко, което ми е попаднало на Уайлд на български плюс няколко разказа в оригинал. Най-много харесвам романа "Портретът на Дориан Грей" и приказката "Славеят и розата".
Като се замисля, не съм съгласен, че идеята да се извадят отделни мисли от контекста на произведенията е толкова лоша. По този начин те заживяват свой собствен живот.
Това не важи само за Уайлд. "Красотата ще спаси света" на Достоевски в дейстителност е фраза на княз Мишкин, която е казана съвсем между другото, но това не пречи на мнозина да я повтарят, а не малко са и тези, чиито познания за Фьодор Михайлович се изчерпват с нея.:))

*

Уви, гочивият опит изглежда е научил мъжете да не бъдат така лесно манипулирани, но това ни най-малко не прави животът им по-лек:)) По-скоро повечето посочени тук мисли излъчват тъга, не виждам никакво мачовско чувство за превъзходство.

*

Уайлд е ненадминат майстор на иронията, човек, който приема мислите му буквално и се стреми да ги следва в живота не е почувствал духа на този изключително хуманен мислител.
цитирай
5. felixkotkov - :))
03.07.2007 13:21
Прав си за последното. За съжаление тъгата и лилавата ирония на Оскар никога не се виждат само от една фраза, която определя еднозначно половете в дадена ситуация....
За мислите - тук сме на много противоположни мниения. Всъщност блогът ти е супер и на мен ми харесва, но малко се блъска с моята идея, че мислите и хубавите изречения са ценни предимно в контекст:))
Те имат свой живот, но ето една фраза от Чехов примерно - че в човека всичко трябва дае красиво и т.н. всъщност се допълва от продължение, което отрича възможността това да се случи. ама соц естетиката го налага и в лексикона на майка ми също пише, че и в мислите си трябва да бъдем прекрасни. Но никой не й е казал, че може би това е глупав идеал...
Или пък "Всичко е суета" - без няма " Нищо ново под слънцето" и свързващата ги фраза някак се губи отново контекста на идеята на древните гърци за колелото на историята и природата на човешкия дух когато изолираме двете фрази и ги приравним до елементарна ситуация.
Фразите понякога принизяват идеята. За да изглеждаш умен трябва да назубкаш няколко фрази и да цитираш. Но това те прави едно криво огледало на гения. Затова предпочитам да не запомня нищо от оскар. Освен онова подпиране отляво, което ме кара да се възнасям много далеч - в полето, където думите нямат значение и си тотално слят с Идеята:)) Хоп - и пак скочихме в Платон:)
цитирай
6. juliannikolov - :)))
04.07.2007 00:51
Приемам, има логика, но пак не мога да се съглася напълно. Ницше обръща внимание, че в пиесите на Шилер (когото не харесвам и аз) много рядко се намират мисли, които имат някакъв смисъл сами по себе си.
Хубавата мисъл е хубава мисъл, незасимимо дали е извадена от контекст или не. Вярно е, изваждането може да променя смисъла и, да забуждава за мнението/отношението на автора към даден проблем, но това не винаги е за сметка на дълбочината на мисълта.

*

Извадената от контекст фраза на Чехов е прекрасна. Харесва ми.
А него безкрайно го ценя и като творец и като човек.
Чехов бил скептик относно човешката природа, бил е уверен, че в Русия не може да стане революция, но явно е сбъркал. Волтер също не е вярвал, че е възможна някаква положителна промяна в хората - "Светът след нас ще остане точно толкова глупав, колкото е бил преди нас".

*

В днешно време никой не можеш да впечатлиш с цитати. Ефектът ще е противоположен.
А този блог е създаден с цел развлечение и размяна на интересни мисли. Радвам се, че има и хора, които го харесват.
Единствената полза, която имам от тези сентенции и афоризми е, че си ги спомням в определени ситуации от живота - има мъдрост в много от тях. Понякога помагат.

*

"Фразите понякога принизяват идеята" - но без тях няма как да бъде изразена, която и да е идея. Случва се в едно изречение да има повече мъдрост отколкото в цял роман.

цитирай
7. анонимен - LOL
29.07.2007 15:19
Не е важно как и защо ги има тук точно тук тези мисли.
Важното е че ги има, за да могат някои хора да се образоват и да прочетат за оскар ;)
Поздравления.
цитирай
8. анонимен - zdravejte
13.05.2009 14:13
много верни неща има казани тук!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: juliannikolov
Категория: Изкуство
Прочетен: 868938
Постинги: 108
Коментари: 478
Гласове: 11906
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031